rectangle3
hexa
circle
juli 18, 2023   /   Tech

Revolutionerande e-handel – Vad är Composable Commerce?

Headless och Composable Commerce har blivit mycket omtalat de senaste åren. 2020 introducerades Composable Commerce av Gartner och har blivit mer och mer populärt sedan dess. Composable Commerce kan verka svårt att förstå för de som kanske inte är särskilt tekniskt kunniga, därför går vi igenom allt du behöver ha koll på. 

 

Vad är Composable Commerce?

Composable Commerce innebär att företag kan komponera och anpassa enskilda komponenter i en e-handelslösning för att tillgodose specifika affärsbehov i en öppen arkitektur. Detta ger företag en skräddarsydd struktur som är skalbar och flexibel.

För att snabbt anpassa sig till marknadsförändringar använder Composable Commerce fördelarna med metoder som MACH- och JAMstack-arkitekturer. Det handlar om att organisera affärsfunktioner sömlöst.

Den stora fördelen med att använda Composable Commerce är att du har friheten att välja och kombinera olika funktioner och paketera dem på ett sätt som passar dina affärsbehov. Varje del är en unik legobit, så du kan utveckla lösningen i flera steg. Det blir både tidseffektivt och kostnadseffektivt.

 

Jämför Composable Commerce med Headless e-handel och traditionell plattformsbaserad arkitektur

Skillnaden mellan Headless och Composable Commerce

Headless Commerce innebär att man separerar backend med frontend. Backend och frontend är inte bundna till varandra, vilket ger större flexibilitet och anpassningsbarhet av användarupplevelsen. Ett API används för att koppla samman de olika delarna.

Composable Commerce går ett steg längre genom att dela upp hela e-handelsstacken i specialiserade och utbytbara tjänster, även kallade mikrotjänster. Varje del av systemet fungerar som en självständig enhet, vilket ger ökad anpassningsbarhet, möjligheter till snabbare utvecklingscykler och möjligheten att välja de bästa tjänsterna för specifika e-handelsbehov.

 

Skillnaden mellan Traditionell plattformsbaserad arkitektur och Composable Commerce

Modern e-handel har traditionellt byggts på plattformar som kombinerar olika mjukvaruapplikationer till ett samlat program. Ett exempel på detta är en SaaS-applikation för e-handel, som vanligtvis omfattar en mängd komponenter såsom webbserver, belastningsbalanserare, beställningssystem, betalningsfunktioner och en leveransmodul.

Att ha alla dessa komponenter på en enda plattform kan verka smidigt till en början, men många företag upptäcker att det blir utmanande att fortsätta fungera effektivt när verksamheten växer. Traditionella plattformsbaserade arkitekturer har tätt integrerade frontend- och backend-delar, vilket gör kodanpassningar mycket komplexa. Detta i sin tur begränsar möjligheten för traditionella e-handelsplattformar att snabbt genomföra nödvändiga förändringar utan att riskera negativa konsekvenser.

 

Fördelar med Composable Commerce

De bästa alternativen för ditt företag:

Istället för att vara begränsad till en traditionell plattform, ger Composable Commerce dig möjligheten att välja de bästa komponenterna som passar dina företags behov.

 

Flexibilitet:

En komponentbaserad metod ger dig möjlighet att kontinuerligt anpassa och förbättra kundupplevelsen samtidigt som du bibehåller flexibilitet. Du kan snabbt lägga till nya funktioner när kundernas krav förändras utan att göra en stor plattformsförändring.

 

Snabbare framsteg:

Det är enkelt att integrera flera komponenter med de moderna Composable Commerce API:erna, vilket gör att du kan koncentrera dig på att uppnå affärsmål och växa snabbare.

 

Du betalar endast för nödvändiga saker:

Du kan spara pengar genom att välja partners och funktioner som passar ditt företag.

 

Obegränsad datatillgång:

Composable Commerce underlättar informationsutbyte och insikter för bättre beslutsfattande genom att använda öppna standarder som gör det enkelt att få tillgång till data från flera system.

 

Skalbarhet utan server:

En serverlös arkitektur gör det möjligt att snabbt utöka kapaciteten när det behövs och möjliggöra en konsekvent användarupplevelse oavsett var kunderna befinner sig.

 

Mikrotjänster för särskilda uppdrag:

En effektiv arkitektur med självständiga mikrotjänster för varje funktion i Composable Commerce gör det möjligt att uppgradera, bygga och förbättra delar separat utan att påverka hela systemet.

 

API-centrerad strategi:

API:er är avgörande i ett komponentbaserat ekosystem eftersom de möjliggör snabb komponentintegration och garanterar obegränsad datatillgång.

 

SaaS fördelar:

Du kan få tillgång till SaaS-fördelar, bättre prestandakontroll och minskade behov av manuella IT-operationer genom att välja molnbaserade komponenter, vilket kan leda till lägre kostnader och ökad energieffektivitet.

 

Headless:

Headless gör det enkelt att ansluta vilken frontend som helst till backend, vilket gör att du kan sälja produkter via digitala kanaler som webbplatser och mobilappar utan att ändra backend.

 

Läs mer: Framtidens moderna e-handel är Composable Commerce

Revolutionerande e-handel –  Vad är Composable Commerce?