Award winning agency!

Rotate your device for better view

Direkt från utvecklare till dig som driver reklambyrå!

Vad är en Sitemap?

Anna Hult - Helsingborg Design LAB

Byrå Tips, Technology25 augusti 2020

Vad är en Sitemap/webbplatskarta? 

En sitemap eller webbplatskarta är en fil som listar tillgängliga sidor på din webbplats och som underlättar för sökmotorerna att hitta alla dina sidor. 

Filen läses av med hjälp av med hjälp av sökrobotar som söker igenom webben genom att följa länkar från sida till sida och indexera innehållet.

Webbplatskartan kan även innehålla metadata som t.ex. när sidan senast uppdaterades, hur ofta den ändras samt information om särskilda typer av innehåll på sidorna som filmer och bilder.

 

Fördelar med att ha en sitemap

Eftersom en ny webbplats oftast har få länkar till sig så är det svårare för sökrobotar att upptäcka den nya siten och därmed ranka på Google. Därför är det väldigt viktigt för en ny webbplats att ha en sitemap då det vanligtvis gör att det går fortare för sökmotorerna att indexera webbplatsen så den blir sökbar.

Om webbplatsen är väldigt stor eller har många isolerade sidor (t.ex. arkivsidor) så är det också en fördel att ha en sitemap så att sökrobotarna inte missar några sidor eller missar att söka igenom nya och nyligen uppdaterade sidor.

Så om du har en sitemap på din webbplats så kan du få större synlighet i sökmotorerna i och med att fler av dina sidor indexeras samt att sökmotorerna läser in nytt och uppdaterat innehåll.

En sitemap skrivs vanligtvis i XML-format och placeras direkt i roten på webbplatsen men det går att göra på andra sätt också.

 

Tips för att skapa en sitemap

Att göra en sitemap manuellt fungerar för väldigt små webbplatser men det finns bra gratisverktyg som hjälper dig att skapa en sitemap snabbt och enkelt.

För större webbplatser och webbplatser där nya sidor tillkommer eller gamla faller bort ofta t.ex. är det mest praktiskt att ha en automatgenererad sitemap så att den alltid är uppdaterad. Här nedan finns tips på  skapar sitemaps. 

XML-Sitemaps.com

Sitemap Generator 

WordPress SEO by Yoast

 

/ HDL Teamet